piątek, 17 kwietnia 2015

Sernik z jogurtów greckich

Uwielbiam sernik a ten z jogurtów greckich jest puszysty i bardzo dobry.  Gdy mam tylko jogurty greckie w lodówce zawsze robię ten serniczek.Smakuje jak delikatna pianka i  rozpływa się w ustach. Kto choć raz spróbuje tego serniczka zawsze do niego powraca.

  • Składniki

    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    7 żółtek
    1 margaryna
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany

    Masa jogurtowa:
    3 duże jogurty greckie( 3x 400g )
    szklanka cukru
    7 białek
    2 budynie śmietankowe
    cukier puder do posypania ciasta

  • Sposób przygotowania

    Na stolnicy siekamy margarynę z cukrem, dodajemy mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną a resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Ciasto podpiekamy 10 minut w temperaturze 180 C.

    Jogurty greckie miksujemy z cukrem i budyniami do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy jogurtowej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę jogurtową wykładamy na podpieczone ciasto i ścieramy pozostałą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 C. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

22 komentarze:

  1. Rewelacja! Na pewno wypróbuję Twojego przepisu, bo wygląda mega apetycznie :) Mam nadzieję tylko, że ta piana nie opadnie mi po upieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ten serniczek i zapewne pyszny:) Ja robię podobny, ale zamiast jogurtów greckich daję śmietanę 18 %. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę że przepis spodobał się. W tym serniku piana nie opada jak to się czasami zdarza przy normalnym serniku z wiaderka. Ze śmietaną jeszcze nie robiłam też musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie piekę ten sernik. Wprowadziłam jednak do niego małą modyfikację: masa wydawała mi się za rzadka, dlatego dodałam do niej 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Poza tym stwierdziłam, że sernik nie może się obejść bez aromatu cytrynowego. Póki co pachnie obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się że przepis został przetestowany. Każdy modyfikuje przepis po swojemu, z aromatem cytrynowym też pewnie pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niebo w gębie!!! Jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się bardzo że sernik smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,czy te budynie mogą być z cukrem,bo mam tylko takie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam,mam pytanie.Znalazłam wcześniej podobny przepis,w którym pisze,że do tej masy jogurtowej dodać pół szklanki cukru pudru i,a do ubijania białek szklanka zwykłego cukry no i budynie ,a mam tylko z cukrem,czy to nie za słodko będzie?Proszę o radę,bo piekę pierwszy raz i nie wie co mam zrobić?Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeżeli dodasz 2 budynie z cukrem to możesz zmniejszyć ilość cukru np. do 3//4 szklanki chociaż w tych budyniach z cukrem nie jest aż tak dużo cukru żeby masę przesłodzić. To nie mój przepis co piszesz wcześniej ale jak dla mnie to masa będzie za słodka jeżeli dodasz cukier puder i zwykły cukier.

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm właśnie się piecze :) ja dodałam do ciasta kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzień dobry, czy smietana do ciasta ma być słodka czy kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
  13. Śmietana do ciasta może być słodka lub kwaśna. Ja najczęściej daję słodką.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam robiłam wiele razy sernik z jogurtów a le ten jest nie za bardzo zły przepis na ciasto jest z nim coś nie tak ze zdjęcia wygląda super ale to tylko zdjęcie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz!