czwartek, 8 października 2015

Sałatka ryżowa z szynką

Ostatnio w lodówce zalegał mi ryż który nie został zjedzony poprzedniego dnia. A ponieważ nie lubię wyrzucać jedzenia postanowiłam zrobić taką sałatkę ze składników jakie miałam aktualnie w lodówce.
Sałatka wyszła bardzo dobra i można dodać inne składniki,np.  zamiast szynki można dać kabanosy lub parówki. Ja jeszcze chciałam dołożyć do niej świeżą  paprykę, bo bardzo ją lubię w sałatkach  ale akurat jej nie miałam.

Składniki

woreczek ryżu
20 dag szynki konserwowej
puszka kukurydzy
1 czerwona cebula
0,5 litrowy słoik ogórków konserwowych
sól, pieprz
3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, studzimy. Szynkę, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy osączoną kukurydzę. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z majonezem.

3 komentarze:

  1. ja znam ją w wersji z ananasem ale ta pewnie jest równie pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajna i szybka sałatka... jutro szoruję do sklepu po składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja iadlem taka saladke z wedzonym ludkiem. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz!