czwartek, 20 kwietnia 2017

Czekoladowe z bananami

Moja siostra uwielbia banany, a wiedziałam że ma do mnie przyjechać w odwiedziny więc zrobiłam jej słodką niespodziankę. Była bardzo zadowolona i razem pałaszowałyśmy ciasto popijając je kawką. Polecam je na rodzinne uroczystości bo bardzo ładnie wygląda,  a jeszcze lepiej smakuje.

  Składniki

 Biszkopt: 
5 jajek 
szklanka cukru 
szklanka mąki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki kakao 

 Masa śmietanowa
 0,5 l śmietany kremówki 30 %
 1 galaretka cytrynowa 
8 małych bananów

 Polewa:
 3 łyżeczki margaryny
 3 łyżki cukru 
3 łyżki kakao 
3 łyżeczki mleka
 10 dag orzechów włoskich

 Sposób przygotowania

 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy żółtka i cukier a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i przekrawamy na pół.

2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na jeden blat biszkopta rozsmarowujemy cienką warstwę śmietany. Banany obieramy ze skóry kroimy w poprzek, układamy wzdłuż blaszki. Banany zalewamy masą śmietanową i przykrywamy drugim biszkoptem.Margarynę roztapiamy dodajemy cukier i kakao,mleko chwilę gotujemy często mieszając. Przestudzoną polewą polewamy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto zamiast orzechami można posypać wiórkami kokosowymi lub zostawić samą polewę czekoladową. W każdej wersji smakuje wyśmienicie. 

 Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz!