poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Miodowa krówka

Pyszne miodowe blaty przełożone kremem kajmakowym i posypane orzechami włoskimi, które  rozpływają się w ustach. Ciasto wymaga  trochę pracy,  ale warto bo jest tak pyszne, że każdy kto choć raz je spróbuje zaraz prosi mnie o przepis.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień jak placki miodowe nasiąkną i przejdą smakiem kremu.

 Składniki 

125g margaryny 
3/4 szklanki cukru 
3 szklanki mąki pszennej
 4 łyżki miodu 
3/4 łyżki sody oczyszczonej
 1 łyżka octu
 2 jajka

 Masa kajmakowa 
2 budynie śmietankowe
 3 szklanki mleka 
puszka masy kajmakowej( 510 g)
 250g masła 
oraz:
 10 dag orzechów włoskich

 Sposób przygotowania

Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i dokładnie mieszamy. Ocet mieszamy z sodą i dodajemy do masy(masa ściemnieje). Ściągamy masę z ognia i studzimy. Do przestudzonej masy wbijamy 2 jajka i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy a gdy zgęstnieje przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką.
 Ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą wałkujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy i przekładamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej papierem do pieczenia.
 Każdy spód pieczemy 7 minut w temperaturze 180 stopni.
  2 szklanki mleka zagotowujemy a pozostałej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę kajmakową na przemian z zimnym budyniem.

Blaty ciasta przekładamy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby placki zmiękły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz!