środa, 14 marca 2018

Ciasto latte macchiato

Jak już zauważyliście ogromną radość sprawia mi pieczenie ciast, gdyż jestem strasznym łakomczuchem. Tak więc na osłodę upiekłam ciasto z masą śmietanową, wilgotne w środku, z   wyczuwalnym smakiem kawy, a całość wykończona została biszkoptami oprószonymi kakao. Na jednym kawałku się nie kończy.

Składniki

Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Masa śmietanowa :
0,5 l kremówki 30%
250 g mascarpone
4 łyżeczki żelatyny spożywczej
1/4 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru

poncz:
2 szklanki wrzątku
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
kieliszek likieru amaretto( można pominąć)
oraz:
400 g okrągłych biszkoptów
kakao do oprószenia

 Sposób przygotowania

 1. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę stopniowo do masy dodawać żółtka,  cukier,  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 40x24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180C. Ciasto ostudzić i przekroić na pół. Kawę zalać wrzątkiem, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto.

.2. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, w osobnym garnku zmiksować mascarpone na gładką masę. Do masy śmietanowej stopniowo dodawać mascarpone i cukier puder , wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Jeden blat ciasta nasączyć kawą , wyłożyć połowę masy śmietanowej( zostawić kilka łyżek na wierzch ciasta), nasączone w kawie biszkopty, rozsmarować pozostałą masę śmietanową i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą śmietany i wyłożyć biszkopty nasączone w kawie. Ciasto wstawić do lodówki aby stężało. Przed podaniem oprószyć obficie kakao.

5 komentarzy:

  1. Moja siostra byłaby w siódmym niebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest bardzo kuszące ,na pewno na jednym by się nie skonczyło pozdrawiam i zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  3. witam mam pytanko.A co z żółtkami zostają?

    OdpowiedzUsuń
  4. co z żółtkami zostają?

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzeba dodać je do ciasta już poprawiam tekst.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz!